Reptielen tot meer in staat dan we denken

Discussie in 'Andere dieren' gestart door Andrea, 13 nov 2019.

 1. Andrea

  Andrea Sub-Adult

  Lid geworden:
  6 nov 2015
  Berichten:
  627
  Leuk Bevonden:
  243
  Trofeepunten:
  180
 2. GarField000

  GarField000 Sub-Adult

  Lid geworden:
  1 okt 2012
  Berichten:
  553
  Leuk Bevonden:
  387
  Trofeepunten:
  230
  Samenvatting (vrij vertaald).

  Reptielen zijn erg populair over de hele wereld, ondanks dat ze niet altijd in hun basis behoeftes worden voorzien, deels door onwetendheid. We zochten naar een selectie van wetenschappelijke literatuur met bewijs dat reptielen gevoel hebben. We hebben deze bevindingen gebruikt om te benadrukken 1) Hoe reptielen een scala aan gevoelens kan hebben; 2) wat voor gevolgen die heeft voor de handel in deze dieren 3) wat voor onderzoek is nodig is om het welzijn in gevangenschap te verbeteren.
  We vonden 37 onderzoeken waarbij werd aangenomen dat reptielen in staat waren tot emoties en gevoel te weten: angst, stress, ongemak, opwinding, frustratie, pijn, lijden
  We hebben ook 4 artikelen gevonden waar bewijs wordt geleverd dat reptielen plezier, angst en emotie (???) kunnen voelen.
  Deze bevindingen hebben directe gevolgen voor reptielen over hoe ze in gevangschap moeten worden behandeld, omdat een beter begrip van hun gevoel cruciaal is om hun de beste kwaliteit van leven te geven.

  Ik moet verder het hele artikel even lezen. Ik ben zelf voorzitter van de Europease slangenvereniging en we zijn bv aangesloten bij het PVH. Platvorm verantwoord huisdierenbezit. IPV alles verbieden staan wij er achter dat er bv houderijvoorschriften moeten komen ipv alles verbiedien zonder wetenschappelijk onderzoek.

  Ik weet zelf het meest van slangen. Als ik dan kijk naar de 'gevoelens'. Volgens mij zijn de meeste reptielen afhankelijk van hun instinct. ja reptielen kennen stress en pijn. Maar emoties als liefde en plezier kennen ze volgens mij niet. Angst en stress gaan in 1 hand. Een dier heeft stress doordat ze bv geen schuilplaats hebben ... is dat angst of is dat dreiging van gevaar een instinct?

  Ik zal de boel eens doorlezen, maar het is een heel verhaal :smile:
   
  • Like Like x 1
 3. Nikki & Papa van Esch

  Nikki & Papa van Esch Juvenile

  Lid geworden:
  23 mei 2019
  Berichten:
  154
  Leuk Bevonden:
  111
  Trofeepunten:
  70
  Mooi stuk, heb het ook nog niet helemaal door gelezen. Ik ben geen slangen expert. (nog niet eens hobby matig) dus kan hier weinig over zeggen. Maar als ik naar ons baardje kijk dan geloof ik meteen dat hij emotie kan ervaren. En vrienden van me die lang een tegu hebben gehad die niks liever deed als op je schoot kruipen zodra je op de bank ging zitten.

  Dat dit anders in elkaar zit als bijv. honden of katten lijkt me dan wel duidelijk. Maar een gemiddeld reptiel is naar mijn weten ook iets beter/verder geƫvalueerd. Ik denk dat dat ook de reden is dat je een reptiel "hand tam" moet maken. Zover ik weet kan je dit met puur instinct dieren niet. Die "wennen" er niet aan om bijv op je hand te zitten.

  Ik ga er morgen eens helemaal doorheen lezen, vindt dit soort dingen super interessant.
   
  • Like Like x 1
  • Winner Winner x 1

Deel Deze Pagina