Regels en wetgeving.

Discussie in 'Offtopic' gestart door Cherell0, 4 dec 2018.

 1. GarField000

  GarField000 Sub-Adult

  Lid geworden:
  1 okt 2012
  Berichten:
  274
  Leuk Bevonden:
  121
  Trofeepunten:
  220
  Belangrijkste is het verschil tussen Cites I en Cites II.
  Cites I heb je een citespaiertje per dier nodig zoals ik je stuurde, cites II waar de spinnen onder vallen en bv de python, haakneus ed heb je alleen een overdracht nodig waarbij je kunt aantonen dat jou dier geen wildvang is.
   
 2. Christian Hellemons

  Christian Hellemons Sub-Adult

  Lid geworden:
  5 nov 2016
  Berichten:
  443
  Leuk Bevonden:
  357
  Trofeepunten:
  100
  Stuk van Bryan Minne:

  De CITES regelgeving is zeer simpel.

  Jullie hebben het hier over 'CITES documenten' terwijl je eigenlijk praat over een 'overdrachtsverklaring'. Deze twee zijn niet hetzelfde, hoewel ze wel beiden wel in het leven geroepen zijn door de CITES regelgeving.

  Eerst en vooral moet je weten onder welke categorie je dier valt. Bij CITES zijn er drie Appendici waar een diersoort onder kan vallen.
  Appendix I
  Appendix II
  Appendix III

  Appendix I dieren zijn dieren die met uitsterven bedreigd zijn en dus niet meer uit het wild mogen komen. Nakweek die geboren wordt moet dus via een CITES geregistreerd ouderpaar ook op hun beurt geregistreerd worden, gechipt worden (bij de meeste soorten) waarna ze een officieel CITES document krijgen van de CITES cel en klaar zijn voor verkoop. Hiernaast moet je bij koop/verkoop van deze dieren ook een 'overdrachtsverklaring' bijhouden én de dieren oplijsten in een register (!!).

  Appendix II dieren zijn dieren die kwetsbaar zijn aan wildvang. Deze mogen wél nog uit het wild komen, MAAR voor de export worden er bepaalde quota gehanteerd. Dit belichaamt het aantal dieren die jaarlijks uit bepaalde landen uitgevoerd mogen worden. Om legaal deze dieren te kopen/verkopen, moet je een 'overdrachtsverklaring' bijhouden én de dieren opnemen in je register.

  Appendix III dieren zijn dieren die niet echt lijden onder wildvang, maar waarbij er op verzoek van een bepaalde instantie/land toch verstrengende maatregelen worden ingevoerd. Dit is eigenlijk in onze hobby bijna niet van toepassing. De meeste dieren die verhandeld worden zijn ofwel App I, App II of niet opgenomen in een appendix (en dus vrij te verhandelen).

  Uiteraard zijn er ook heel wat regels waaraan een exporter/importer moet voldoen bij de handel van CITES dieren, maar hier ga ik niet verder op in. Ik hou het voorlopig even op de 'gewone hobbyist' en wat hij/zij moet doen om in orde te zijn.

  Nu... Wat zijn nu deze fameuze documenten en hoe werken ze:
  Een CITES document is een geel gekleurd document dat officieel wordt uitgeschreven door de CITES cel zelf. Dit CITES document dient een beetje als een 'paspoort' voor je dier en moet meegegeven worden bij verkoop. Het document is daarbij gelinkt aan je dier met behulp van een chip/fotoherkenning/een vorm van identificatie. Het is dus een geïndividualiseerd document dat een CITES nummer heeft en dus met het dier meegaat van eigenaar naar eigenaar. Dit is énkel nodig bij dieren die vallen onder Appendix I.

  Een 'overdrachtsverklaring' is een ander document. Dit mag aangemaakt worden door de verkoper zelf en moet gewoon het volgende mededelen:
  - naam/adres/contact oude eigenaar
  - naam/adres/contact nieuwe eigenaar
  - datum van overdracht
  - soort/aantal/CITES document nummer (indien App.I)

  Het is een document dat de herkomst van de dieren in kaart brengt. Dit moet men opstellen en bijhouden van elk CITES Appendix I of Appendix II dier dat men koopt/verkoopt. NIET van diersoorten die niet opgenomen zijn in de appendici.

  En dan als laatste het register. Dit is een map met verschillende onderdelen die je zélf moet aanmaken en bijhouden. Deze bevat een 'lijst van binnenkomst', welke bijhoudt welke dieren jij zelf aankoopt of kweekt. Per dier moet de soortnaam, oorsprong (nakweek of oude eigenaar), datum van verwerving, CITES doc. nummer (bij App.I) en een volgnummer bijgehouden worden in deze lijst.
  Hiernaast natuurlijk ook een 'lijst van vertrek' met daarin dezelfde informatie (soort, datum, nummer, nieuwe eigenaar) rond de dieren die je zelf verkoopt of die bij jou gestorven zijn.

  To recap:

  Staat je dier op App I dan heb je het volgende nodig:
  -> CITES Doc.
  -> overdrachtsverklaring
  -> register

  Staat je dier op App II dan heb je het volgende nodig:
  -> overdrachtsverklaring
  -> register

  Hoe weet je waarop je dier staat?
  Www.speciesplus.net
  Hier kan je de wetenschappelijke naam van je dier ingeven, zie je meteen de Appendix, quota en geschiedenis van de soort op CITES én ook hoe ze zijn opgenomen in de EU Wildlife Trade Regulations.
   
  • Like Like x 2
 3. Mika

  Mika Adult Administrator

  Lid geworden:
  13 okt 2014
  Berichten:
  2.632
  Leuk Bevonden:
  1.342
  Trofeepunten:
  190
  [​IMG]
   
  • Funny Funny x 2
 4. Cherell0

  Cherell0 Sub-Adult

  Lid geworden:
  3 jan 2018
  Berichten:
  1.347
  Leuk Bevonden:
  848
  Trofeepunten:
  100
  Sorry doelde op mika over het afdingen.

  Hoe cites ongeveer werkt weet ik wel.

  Een register vind ik wel wat ver gaan... moet je naast je spin ook nog een boekenkast gaan aanschaffen voor de papier winkel.

  Opzich met een "paspoort" verder geen probleem... hebben al mijn 4 voeters ook.

  Die lijst is wel exact in zoeken :sweatsmile: als je bijv. Regius python in tikt vind hij niks maar tik je python regius dan wel.:grimacing:
   
  Laatst bewerkt: 5 dec 2018
 5. Mika

  Mika Adult Administrator

  Lid geworden:
  13 okt 2014
  Berichten:
  2.632
  Leuk Bevonden:
  1.342
  Trofeepunten:
  190
  Heb het Cites formulier dat ik van onze zuiderburen heb gevonden:

  20181212_200014.jpg
   
 6. JoogvanHedel

  JoogvanHedel Sub-Adult

  Lid geworden:
  25 okt 2017
  Berichten:
  2.057
  Leuk Bevonden:
  1.226
  Trofeepunten:
  100
  Is geen Cites @Mika , gewoon papiertje.. Is lang geleden dat ik ook officiele gezien heb, bij die boompythons zag je ze vroeger wel. Die slangen leverde ook genoeg geld op om al die rompsloop mee te doen, en ook geen 1000 nk van.. Maar is voor mij ook lang geleden dat ik die gezien heb. Gaat overigens niemand online gooien van zich zelf, alleen maar materiaal om mee te vervalsen...
   
  • Agree Agree x 1
 7. Mika

  Mika Adult Administrator

  Lid geworden:
  13 okt 2014
  Berichten:
  2.632
  Leuk Bevonden:
  1.342
  Trofeepunten:
  190
  Waarom zou dit niet officieel zijn dan?
   
 8. Cherell0

  Cherell0 Sub-Adult

  Lid geworden:
  3 jan 2018
  Berichten:
  1.347
  Leuk Bevonden:
  848
  Trofeepunten:
  100
  Ook voor @Sven0030 .

  Cites A moet je officieële papieren van cites hebben (deze heb ik mogen inzien van iemand hier maar i.v.m. persoonlijke info kunnen deze niet openbaar worden gemaakt.)
  Hier staan ook codes, gebruik en eventueele chip gegevens op die ook bij cites zelf worden bijgehouden.
  Alles wat er met deze dieren gebeurd (verkoop, verhuizing, kweek, in/ex port en overleiden) moet worden gemeld.

  Cites B is alleen een overdrachtverklaring nodig zoals mika laat zien.
  Helaas is onze wetgeving hierin wat vaag.
  Een overdrachts of verkoop verklaring is bij wet namelijk nietszeggend en zou in een rechtzaak dus net zo goed een blanco papier kunnen zijn.

  Wil je rechtsgeldige papieren dienen deze door een notaris of advocaat te worden opgesteld.
  En wie gaat er een sling van 3,- een rechtsgeldig papier meegeven met aanverwante kosten, laat staan je complete eizak van 1000 slings....
   
  • Agree Agree x 1
 9. GarField000

  GarField000 Sub-Adult

  Lid geworden:
  1 okt 2012
  Berichten:
  274
  Leuk Bevonden:
  121
  Trofeepunten:
  220
  Jullie blijven officele papieren verwarrren met een overdrachtsverklaring.
  'echte cites' papieren komen van de overheid.
  Voor spinnen is geen officieel cites papier nodig, alleen een verklaring van de kweker dat het GEEN wildvang is (Cites II).
  Beide heet Cites, maar bij de 1 he je voldoende aan een overdracht dat het geen wildvang is, bij de ander krijg je papieren van de overheid (Cites I).
   
  • Agree Agree x 3
  • Informative Informative x 2
 10. Christian Hellemons

  Christian Hellemons Sub-Adult

  Lid geworden:
  5 nov 2016
  Berichten:
  443
  Leuk Bevonden:
  357
  Trofeepunten:
  100
  Wat Mika laat zien gebruiken wij ook altijd. Als wijzelf spinnen zouden importeren krijg je dus te maken met wildvang en moeten we dit aanvragen, maar van de nakweek heb je dan weer geen CITES nodig. Moet ook zeggen, als er op een beurs een controle plaatsvind of bij ons thuis weten ze 9 van de 10 keer zelf ook niet hoe het zit.
   
  • Agree Agree x 2
 11. Jonas0

  Jonas0 Juvenile

  Lid geworden:
  1 jul 2018
  Berichten:
  152
  Leuk Bevonden:
  67
  Trofeepunten:
  60
  Mijn excuses voor de kwekers hier, want ik weet dat de kwekers die hier zitten het wel goed doen. (of dat denk ik toch :wink: ) maar als reactie op de eerste post hier ben ik het grotendeels met je eens @Cherell0 ik vind alleen dat verkopers toch moeten kunnen aantonen dat ze kennis hebben en het beste met de dieren voor hebben. Het gebeurt te vaak dat een dierenwinkel wel een aantal spinnen heeft staan maar er niets over afweet, of zelfs sommigen op beurzen die zich niet echt in het welzijn van het dier interesseren, dan krijg je verkeerde informatie mee, wat uitdraait in een ontevreden of zelfs dode spin. Veel mensen zijn het gewoon van zoogdieren te houden die eigenlijk weinig tot geen eisen hebben (temperatuur, vochtigheid, substraat, ...), als je dan eens besluit naar een beurs te gaan of in een dierenwinkel een spin ziet die je helemaal betoverd verwacht je dat je juiste informatie krijgt. (Ik weet ondertussen wel dat, zeker dierenwinkels, onzin uitkramen om je toch maar te doen kopen, maar veel mensen denken hier niet bij na.) Nogmaals excuses voor de kwekers, maar ik vind dat een verkoper toch wel een 'examen' mag afleggen waarmee hij/zij bewijst kennis te hebben over het houden van de dieren om zo nutteloze sterftegevallen te vermijden en de foutieve info die rondgaat de wereld uit te helpen. :smile:
   
  • Like Like x 1
 12. Christian Hellemons

  Christian Hellemons Sub-Adult

  Lid geworden:
  5 nov 2016
  Berichten:
  443
  Leuk Bevonden:
  357
  Trofeepunten:
  100
  Er zit inderdaad ook verschil tussen kwekers en verkopers. Kwekers hebben in mijn ogen altijd het beste met de beestjes voor, waarin verkopers vaak veelal denken er rijk van te worden.
   
  • Agree Agree x 4
 13. Sven0030

  Sven0030 Juvenile

  Lid geworden:
  24 jun 2018
  Berichten:
  964
  Leuk Bevonden:
  225
  Trofeepunten:
  80
  Dankjewel, denk dat het wel duidelijker is.

  Christiaan gebeuren er soms daadwerkelijk controles? Vind dat dan nogal waardeloos als ze zelf niet weten waarmee ze bezig zijn dat is net alsof jij een politie agent moet uitleggen of hij je een boete moet opleggen.
   
 14. Christian Hellemons

  Christian Hellemons Sub-Adult

  Lid geworden:
  5 nov 2016
  Berichten:
  443
  Leuk Bevonden:
  357
  Trofeepunten:
  100
  Ja, nu is het alweer jaren geleden dat ik het zelf mee heb gemaakt. Maar laatst waren ze ook nog op Houten en vroegen ze papieren van Poecilotheria metallica... :expressionless::tearsofjoy:
   
  • Funny Funny x 1
 15. Sven0030

  Sven0030 Juvenile

  Lid geworden:
  24 jun 2018
  Berichten:
  964
  Leuk Bevonden:
  225
  Trofeepunten:
  80

  Mmm best wel bijzonder. Niet verwacht, eigenlijk gewoon razzia. Ik had gewoon gezegd dat ik het bakje wilde houden als ze m innamen van pak m zelf maar eruit.
   
 16. GarField000

  GarField000 Sub-Adult

  Lid geworden:
  1 okt 2012
  Berichten:
  274
  Leuk Bevonden:
  121
  Trofeepunten:
  220
  De overheid is van lotje getikt. Sorry dat ik het zeg.
  Als voorzitter van de europese slangenvereniging zit ik bij de vergaderingen betreft postieflijst, europese unielijst en bv 'bedrijfsmatigheid'. Ze kramen de grootste onzin uit en hebben geen idee wat ze aan het doen zijn.
  Als je bv kijkt wanneer ben je bedrijfsmatig bezig .... Dan ben je als spinnenhouder snel de sjaak.
  Als je dieren verkoopt aan andere mensen dan familie kun je bedrijfsmatig bezig zijn ... nou 100 spiderlings raak je niet aan je familie of vrienden kwijt. En dan ook nog de 'kun je bedrijfsmatig bezig zijn'...... Dus de controleur kan deze regel vrij interpreteren .......

  Maar goed ... daar zijn wij en andere verenigingen hard voor aan het knokken.
   
  • Like Like x 2
 17. Cherell0

  Cherell0 Sub-Adult

  Lid geworden:
  3 jan 2018
  Berichten:
  1.347
  Leuk Bevonden:
  848
  Trofeepunten:
  100
  Zelfde als laatst dat iemand zei dat de weduwe verplicht van tafel moetsen terwijl wij er weer niks over hebben gehoord.

  Of dat in belgie blijkbaar een positieflijst heeft waar nouwelijks iemand info over beschikt.


  Maar daar zijn we in de EU nu eenmaal goed in.
   
  • Agree Agree x 1
 18. Sven0030

  Sven0030 Juvenile

  Lid geworden:
  24 jun 2018
  Berichten:
  964
  Leuk Bevonden:
  225
  Trofeepunten:
  80
  Hmm Garfield ben je ook bedrijfsmatig bezig als je je slings aan een kweker aanbied ter verkoop en met het geld je kosten van hobby dekt?
  --- Double Post Merged, 13 dec 2018 ---
  Want anders ben ik binnenkort onbewust een bedrijf begonnen :tonguewink:. Haha Naja ook leuk 100 slings, zou alleen niet weten wat ik er voorderest mee moet.
   
 19. GarField000

  GarField000 Sub-Adult

  Lid geworden:
  1 okt 2012
  Berichten:
  274
  Leuk Bevonden:
  121
  Trofeepunten:
  220
  Er is een bepaalde lijst waarbij ze je als bedrijfsmatig aanmerken, maar die regels zijn vatbaar voor interpretatie.
  We zijn al ff bezig hier duidelijk in te krijgen maar komt nog niet heel erg veel verbetering in.
   
 20. Cherell0

  Cherell0 Sub-Adult

  Lid geworden:
  3 jan 2018
  Berichten:
  1.347
  Leuk Bevonden:
  848
  Trofeepunten:
  100
  Net zo iets als je camper verhuren... niemand weet vanaf hoeveel dagen/weken je particulier blijft.

  Ik weet wel dat bij de paardenhouderij je vanaf 5 paarden bedrijfsmatig bent.
  Maar bij een spin licht dat vast lastiger.
   
  • Funny Funny x 1

Deel Deze Pagina