Mesobuthus martensii

Discussie in 'Soortenlijst' gestart door stephan, 15 feb 2009.

 1. stephan

  stephan Sub-Adult

  Lid geworden:
  15 apr 2008
  Berichten:
  501
  Leuk Bevonden:
  2
  Trofeepunten:
  230
  Mesobuthus martensii

  [​IMG]
  Wetenschappelijke naam: Mesobuthus martensii
  Veel gebruikte namen:Chinese Armortailed Scorpion, Manchurian Scorpion en Chinese Golden Scorpion
  Familienaam: Buthidae

  Algemeen
  De Mesobuthus martensii komt uit Noord - Azië. Ze zijn goed te herkennen aan de laatste metasomal segment en aan de mesasoma. Deze zijn beide zwart/grijs gekleurd. Ze worden ongeveer rond de 6 tot 7 cm groot. De mannetjes blijven vaak wat kleiner.
  Dit soort heeft een giftigheid van 3/5. Dit soort is behoorlijk snel en hier maken ze ook gebruik van. Als ze zich bedreigt voelen kunnen ze overgaan tot steken, maar in de meeste gevallen proberen ze eerst snel weg te komen.

  Behuizing
  Het terrarium moet 20X20X30 wezen. Hier kun je 3 aan 4 dieren makkelijk in huisvestigen. Voor 1 dier mag het iets kleiner wezen. Zorg wel voor genoeg schuilplaatsen zodat ieder dier zijn eigen schuilplaats heeft.
  Geef ze een laag van ongeveer 2 cm droog zand of Cocopeat en zorg ervoor dat je wat schors, hout of stenen in de bak doet. Dit kunnen ze als verstopplaats gebruiken, maar ook als klimobject.
  [​IMG]
  [​IMG]
  De temperatuur kun je het beste houden tussen de 26 en 30 graden overdag en rond de 20 graden s’ nachts. De vochtigheid moet rond de 50% gehouden worden. Dit creëer je door ze op kurk droog zand te houden of uitgedroogd Cocopeat en 1 keer in de 2 weken een kleine sproeibeurt te geven. Als je ze te vochtig houd krijgen ze al snel mycosis.
  Zorg ervoor dat er een waterbakje aanwezig is in de bak en dat ze hier niet in kunnen verdrinken bijvoorbeeld door er een steen of een laagje grind erin te doen.

  Voeding
  Als voer kun je krekel en kakkerlakken gebruiken. Ik voer ze niet al te grote dieren, omdat ze dan meestal ervan weg rennen. Zorg er voor dat de voedseldieren ongeveer de helft van de lengte van het dier zijn. Iets meer mag, maar maak het niet te groot.
  Ik voer ze 1 aan 2 keer per week.

  Sexen
  Bij het sexen van Mesobuthus martensii’s kun je naar de tanden op de pectines kijken. Bij 21 t/m 26 is het een man en bij 17 t/m 22 een vrouw. Je kunt hier al bij zien dat dit in sommige gevallen niet handig is om te gebruiken, want als er één 21 tandjes heeft kun je niet zeggen of het een man of een vrouw is. Dit kun je dus alleen gebruiken als de schorpioen onder de 21 tanden heeft (20 t/m 17 vrouw) of boven de 22 (23 t/m 26 man).
  De tweede manier is kijken naar de lichaamsbouw. Vrouwen hebben opvallend bredere heupen dan de mannen en mannen hebben bollere chela (scharen). Je kunt ook kijken naar het laatste metasomal segment deze is bij de vrouw langer en dunner.

  Vrouw
  21 tanden op de pectines:
  [​IMG]
  Brede heupen en dunne chela:
  [​IMG]

  Man
  25 tanden op de pectines:
  [​IMG]
  Bolle scharen en geen brede heupen:
  [​IMG]

  Kweken
  Je kunt de dieren in grote groepen houdenen en ze hierin laten kweken. Dit is eigelijk niet zoeen probleem, zorg wel voor veel schuilplaatsen.
  Als je merkt dat één van de dieren zwanger is zet deze dan meteen appart tot de jongen van de rug af zijn dan kan de volwassen schorpioen terrug en de kleintjes kunnen worden geplaatst samen of appart in kleine bakjes of in een middel grote bak met een paar schuilplaatsen.
   
 2. spinfoxy

  spinfoxy Adult Moderator

  Lid geworden:
  14 sep 2008
  Berichten:
  2.187
  Leuk Bevonden:
  0
  Trofeepunten:
  240
  mooi gedaan.
  wanneer komt het boek? :smile:
   
 3. stephan

  stephan Sub-Adult

  Lid geworden:
  15 apr 2008
  Berichten:
  501
  Leuk Bevonden:
  2
  Trofeepunten:
  230
  Weet nog niet ;D Ben nu bezig met een caresheet voor de Babycurus jacksoni (bijna klaar) en eerders komt de Hadogenes troglodytes ook nog.
   

Deel Deze Pagina