Empusa pennata

Discussie in 'Soortenlijst' gestart door rupsa, 7 nov 2009.

 1. rupsa

  rupsa Sub-Adult

  Lid geworden:
  26 aug 2008
  Berichten:
  966
  Leuk Bevonden:
  0
  Trofeepunten:
  230
  Deze soort is niet aan te raden voor beginners, aangezien ze bijna uitsluitend vliegend voedsel eten, en de oötheken hebben een 'diapauze' nodig om uit te komen.
  Taxonomie
  RijkAnimalia
  StamArthropoda
  KlasseInsecta
  OrdeMantodea
  FamilieEmpusidae
  GenusEmpusa
  Soortpennata


  Uiterlijk


  de nimfjes van deze soort zijn bijna niet te herkennen in het droge gras waar ze tijdens de zomer in leven.
  Mannetjes van deze soort zijn makkelijk te herkennen aan de pluimvormige antennes waarmee ze de geurtjes van volwassen (paaringsbereide) vrouwtjes opvangen. opvallend zijn ook de lobben op het achterlijf van man en vrouw.

  vrouwtjes van deze soort worden +/- 8-9cm mannetjes blijven iets kleiner, maar hebben wel vleugels die het hele achterlijf bedekken.
  nimfje
  [​IMG]
  mannetje
  [​IMG]

  Verspreidingsgebied
  warme middelandse zeegebieden, droog gras ruige struikachtige gebieden.

  Gedrag
  vrij rustige en 'schuwe' soort, bij bedreiging doen de nimfjes alsof ze wiegen in de wind, in het wild kan je ze dan bijna niet onderscheiden van het deinende gras.
  deze soort is ook relatief tolerant t.o.v elkaar, dat wil dus ook zeggen dat ze makkelijk samen gehouden kunnen worden, mits er genoeg gevoerd word natuurlijk!

  Voedsel
  deze soort is 'gespecialiseerd in het vangen van vliegende prooidieren, de jongen kunnen het best fruitvliegjes gegeven worden en de volwassen imago's zijn erg tevreden met een krulvlieg. let op dat je niet overvoerd! deze dieren stoppen niet met eten en bij teveel voedsel kan het abdomen scheuren of zelfs barsten bij een val!!


  Temperatuur, RV
  overdag; april-september +/- 20-25°c oktober-maart 15-18°c
  's nachts iets kouder

  RV; +/- 80% -1x per week licht sproeien


  Terrarium
  40x30x40 (hxdxb) is groot genoeg voor een koppeltje of drie.

  richt het terrarium in met enkele takjes, zorg dat de takjes niet te dicht op elkaar staan, zodanig dat de dieren geen probleem hebben met de vervelling. op de bodem kun je alles doen dat vocht goed vasthoud, zelf geef ik de voorkeur aan keukenpapier of coco-peat.


  voorplanting
  ongeveer 2weken na de laatste vervelling kan een koppeltje apart gezet worden en ze zullen dan als alles goed is overgaan tot het paren, probeer om de paringsdrang te stimuleren de temperatuur al iets te laten zakken. het vrouwtje zal ongeveer een week na de bevruchting de eerste oötheek leggen, ze kunnen tot 3 eivormige oötheken leggen. geef de oötheek een vrij koude (niet te!) omgeving en sproei ongeveer 3x per week, vanaf de oötheek uitkomt (+/- 2maanden na het leggen) kun je de temperatuur weer opvoeren.  ziezo, ik hoop dat jullie hier iets aan gehad hebben! mrgreen
   
 2. spinfoxy

  spinfoxy Sub-Adult

  Lid geworden:
  14 sep 2008
  Berichten:
  2.191
  Leuk Bevonden:
  0
  Trofeepunten:
  240
  Ik vind het hele mooie bidjes. :smile:
   

Deel Deze Pagina