Babycurus jacksoni

Discussie in 'Soortenlijst' gestart door stephan, 19 feb 2009.

 1. stephan

  stephan Sub-Adult

  Lid geworden:
  15 apr 2008
  Berichten:
  501
  Leuk Bevonden:
  2
  Trofeepunten:
  230
  Babycurus jacksoni

  [​IMG]

  Wetenschappelijke naam: Babycurus jacksoni
  Veel gebruikte namen: Rusty Thick Tail (Scorpion)
  Familienaam: Buthidae

  Algemeen
  De Babycurus jacksoni komt uit het oostelijke deel van Afrika. De Babycurus jacksoni lijkt erg veel op de Babycurus gigas, maar er is een groot verschil in de lengte van beide soorten. De Babycurus jacksoni kan een lengte hebben van maximaal 8.5 cm en de Babycurus gigas kunnen een lengte bereiken van 11 cm.
  Deze dieren kunnen net doen of ze dood zijn. Dit heb ik al meerdere keren mee gemaakt, maar na een paar seconden kunnen ze in een keer weer snel door de bak rennen. Hou altijd oog op de diertjes ook al lijken ze zo stil te zitten. 
  De dieren zijn niet erg defensief , maar als ze zich bedreigt voelen en geen kant op kunnen proberen ze zeker te steken. Hun voorkeur licht bij snel weg rennen.

  Behuizing
  Dit soort heb een minimaal terrarium nodig van 20X30X20. Hier kun je 1 Babycurus jacksoni in huisvestigen. Je kunt ze in kleine groepen houden, maar dan raad ik je aan om een iets grotere bak te nemen, zodat beide genoeg ruimte hebben (30X30X20).
  Je kunt als bodem Cocopeat of humus gebruiken. Geef ze hiervan een laag van minimaal 4 cm. Je moet in het terrarium een vochtige (niet nat) kant hebben en een droge kant. Zet op beide kanten minimaal een schuilplaats neer zodat de schorpioen kan kiezen of deze droog of vochtig wil zitten. Dit kunnen ze tevens ook gebruiken als klimobject.
  (Net de bak een sproeibeurt gegeven) 
  [​IMG]
  De temperatuur kun je het beste houden tussen de 26 en 29 graden. De luchtvochtigheid zal een beetje schommelen tussen de 60% en 70 %, omdat er een droog gedeelte is en een vochtig gedeelte in de bak.

  Voeding
  De volwassen krijgen 1 keer per week een Blaptica dubias. De jongen krijgen ook Blaptica dubias, maar dan 2 in de week. Ik hou geef ze Blaptica dubias die de helft tot aan driekwart de lichaamslengte zijn van de schorpioen. Je kunt ze ook krekels geven, maar laat deze er niet lager dan 2 dagen, dit kan veel stres veroorzaken en als de schorpioen net wil gaan verveld is kan deze makkelijk verwond of zelfs gedood worden door de krekel die erin zit. Liever laat ik zelf om die reden krekels maximaal een dag erin. Met Blaptica dubia heb je deze 2 problemen niet. Ze hoppen niet in het rond en ze graven zich meetal in, waar de schorpioen de eigelijk weinig last van heeft. Deze dieren laat ik er meestal dan ook 4 of 5 dagen in zonder enkel probleem. Ten tweede zullen ze de schorpioenen niet aanvallen, zoals krekels doen als ze nt verveld zijn. Dit heb ik teminste nooit meegemaakt. Vooral als je groepsbakken hebt en je moet de andere dieren voeren is dit erg handig.   

  Sexen
  Babycurus jacksoni's zijn makkelijk te sexen. De mannetjes hebben opvallend grotere chela dan de vrouwtjes.

  Man (met dank aan Michiel)
  [​IMG]

  Vrouw
  [​IMG]

  Scorplings grootbrengen
  Net geboren scorplings op moeders rug:
  [​IMG]

  De kleintjes kun je grootbrengen in kleine bakjes bijvoorbeeld waar een sausje in heeft gezeten. Je kunt ook aan de kaasboer  of slager deze bakjes vragen. Soms verkopen ze deze bakjes.
  (Bakje met een instar II jong erin)
  [​IMG]
  Vaak kun je lezen in andere caresheets dat je Babycurus jacksoni's bij elkaar kan houden vanaf de 4 instar, maar dit raad ik zeker niet aan. Mischien kan dit wel, maar vaak komt het voor dat ze elkaar opeten als ze net verveld zijn. Als je ze na de 4 instar al bij elkaar zet moeten ze toch nog vervellen, dus het lijkt me toch verstandiger als je ermee wacht tot ze volwassen zijn.
   

Deel Deze Pagina